HAVO

Klaar voor de havo? Op het Ichthus College kom je tot je recht. Je ontdekt bij ons wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Stap voor stap bereiden we je voor op het examen, met aandacht voor je talenten en mogelijkheden. Je groeit in kennis, maar ook als mens en christen.

Wat ga je doen op de havo?

Je eerste jaar

Spannend zo’n eerste jaar? Gelukkig valt het mee. Je komt in een havo/vwo-brugklas óf in een vmbo-tl/havo-brugklas. In de eerste en tweede klas werken we aan een goede kennisbasis voor een succesvol vervolg op de havo. Je ontdekt jezelf, met al je talenten en mogelijkheden. Je groeit niet alleen qua kennis, maar ook als mens en christen. Ons motto: ruimte om te worden wie je bent.

Doorstromen

De vmbo-tl/havo-brugklas is bedoeld voor leerlingen bij wie aan het eind van groep 8 van de basisschool nog niet helemaal duidelijk is of zij het beste op hun plaats zijn op de havo of op het vmbo-tl. In deze brugklas krijg je les op vmbo-niveau. Kun je toch meer aan? Dan kun je doorstromen naar de havo.

De havo/vwo-brugklas is bedoeld voor leerlingen bij wie aan het einde van groep 8 van de basisschool nog niet helemaal duidelijk is of zij het beste op hun plaats zijn op de havo óf op het vwo. In deze brugklas krijg je les op havoniveau. Kun je toch meer aan? Dan kun je misschien wel doorstromen naar het vwo.

Klas 3: kies je profiel!

Halverwege klas 3 kies je jouw profiel met de bijbehorende vakken. En weet je wat wij als enige doen van alle Veense scholen? Vanaf april volg je niet meer alle vakken, maar volg je de vakken die je hebt gekozen. Omdat je niet meer alle vakken hoeft te volgen, is er meer tijd voor de vakken die je wel hebt gekozen. Zo ga je goed voorbereid naar de vierde klas.

Het vakkenpakket wat je kiest bestaat uit verschillende delen. Het gemeenschappelijk deel zijn de vakken die iedereen volgt, bijvoorbeeld Nederlands, Engels, godsdienst en lichamelijke opvoeding. Daarnaast kies je één van de volgende profielen.

  • Cultuur en maatschappij
  • Economie en maatschappij
  • Natuur en gezondheid
  • Natuur en techniek

Daarnaast kies je nog een vrij vak. Bij ons kun je kiezen voor bijvoorbeeld muziek, beeldende vorming, bewegen, sport en maatschappij (bsm) en informatica. En wil je een echt praktisch vak? Dan kan dat ook! Vanaf 2023 mogen wij als één van de weinige scholen in Nederland het nieuwe examenvak pgp (praktijkgericht programma) aanbieden. Wij hebben binnen dit vak drie varianten:

  • Media & Cultuur
  • Ondernemen
  • Science

Klik hier voor meer informatie over dit nieuwe vak.

Begeleiding door decaan, mentor en docenten

Voor welk profiel kies jij? Gelukkig hoef je dat niet alleen uit te zoeken. Je krijgt daarbij begeleiding van je decaan. De decaan geeft informatie en adviseert jou over het best passende profiel. Bij je mentor kun je altijd terecht met vragen over je keuzeproces en de docenten geven informatie over de inhoud van hun eigen vak. Tijdens de vakkenvoorlichtingsavond in november krijg je samen met je ouder(s)/verzorger(s) meer informatie over de inhoud van de verschillende vakken in de bovenbouw.

Klas 4 en 5: op naar het examen!

De eindstreep komt steeds meer in zicht. Best spannend. Want hoe blijf je gemotiveerd en gedisciplineerd? Dat kan lastig zijn, vooral omdat je nog zoveel andere dingen aan je hoofd hebt. Samen begeleiden we je zo goed mogelijk op weg naar het examen.

Na de havo?

Heb je je diploma op zak? Gefeliciteerd! Je kunt nu naar een hbo-opleiding die bij je past. Of wil je misschien doorstromen naar het vwo? Dan bekijkt een toelatingscommissie of jij hiervoor in aanmerking komt. Je resultaten en het advies van je docenten spelen een rol in het besluit van de toelatingscommissie over toelating tot het vwo.

Internationaal leren (Global Citizen)

Het Ichthus College is een Global Citizen school. Global Citizen is een internationale leerroute voor scholen in het voortgezet onderwijs. Wat dit in de praktijk inhoudt? Dat wij binnen de gewone lessen meer dan gemiddeld aandacht besteden aan Europa en aan de wereld. Ook als havoleerling krijg je hiermee te maken.

Lees meer over internationaal leren

Expeditie havo

In havo-4* gaat een groepen leerlingen op expeditie. Zij bereiden in teamverband een reis voor naar een land binnen Europa met ondersteuning van coaches en een professionele organisatie. Het doel van deze reis is tweeledig: bewustwording en (waar mogelijk) concrete hulp bieden aan de plaatselijke bevolking.

Bij de expeditie gaat het vooral om het zelf dragen van verantwoordelijkheid. In de periode voorafgaand aan de reis organiseren zij allerlei activiteiten om de reis te bekostigen en om hulp te bieden. Tijdens de voorbereiding en de reis, krijgen de leerlingen de mogelijkheid iets te beteken voor anderen, in Nederland en daarbuiten. Dit jaar werken we samen met het Leger des Heils en is de reisbestemming Slowakije. Na terugkeer sluiten zij hun expeditie af met een presentatie aan ouders en betrokkenen.

Teachnasium

Heb je interesse in het onderwijs, of denk je over een baan in het onderwijs na? In havo-4 is er de mogelijkheid om je te oriënteren op een baan in het basis- en/of voortgezet onderwijs. Tijdens verschillende stagedagen op een basisschool en/of VO-school kun je erachter komen of een opleiding in de sector onderwijs bij je past.